Függönyözési szempontok

fuggony_03
A legfontosabb a funkció eldöntése, és az adott enteriőrhöz, a lakás hangulatához, színeihez való illesztése, ezért praktikus kis mintát vinni a tapétából, bútorszövetből, esetleg pár fotót a lakásról. A függöny mennyiség meghatározásához szükség van a karnisok, nyílászárók méretére. Jó, ha van alaprajz is. Ha még nincs karnis felszerelve, vásárlás előtt tájékozódjon, hogy vannak-e vezetékek, fűtőcsövek a falban vagy a mennyezetben, mert ez fontos a karnis típus kiválasztásánál.

Ha nem kér helyszíni felmérést, pontosan precízen kell a méreteket megadnia, mert a varroda azok alapján fogja a függönyöket elkészíteni. Ha már van karnisa, azok típusáról is pontos információ szükséges, mert ezek ismeretében lehet a megfelelő függönyvarrási technikát kiválasztani. A függöny mérete akkor ideális, ha egy-két centiméterre van a földtől. Gondolja át hogy, melyik szobába szeretne fényáteresztőt és melyik szobába sötétítő függönyt. A kínálat ma igen széles. Ne ijedjen meg, ha nem tud egyből választani. Ha bizonytalan, kérje ki szakember véleményét, aki jobban ismeri a textileket és segít a helyes arányok megtalálásában.

Függönyök a lakásban

függönyözési szempontokKülönböző szobákban a függönyök funkciója eltérő. Tartsa szem előtt az esztétikum mellett a praktikumot is. Az egybe nyíló helységeket különböztesse meg egymástól színekben, mintákban, de ügyeljen arra, hogy egymással harmonizáljanak. Válasszon egy kollekció textíliáiból, így biztos lehet az összhang megteremtésében. A jól kiválasztott függönyök hétköznapi használatban is betöltik szerepüket.

A hálószobába, ami intim része lakásnak, választhat sűrűbb szövésű, sötétebb tónusú, kevésbé áttetsző fényáteresztőt, sötétítésre pedig a teljes fényzárást biztosító blackout függönyt.

A nappaliba, ahol fontos lehet a kilátás, a fény, tervezhet világos színekből, könnyedebb alapanyagból is. A dekor függöny kiválasztásánál vegye figyelembe a lakás hangulatát, színeit, a tapéta mintáját és a különböző kiegészítőket.

A dolgozószobába számítógép használata mellett fontos az optimális fényviszonyok megteremtése. Jó döntés lehet a római roló, egy viszonylag sűrűbb szövésű textilből, amelynek mintája, színe illeszkedik a szoba berendezéséhez.

A konyhába pult fölé modern lakásokba, nem vitrázs, hanem római roló a jó választás, olyan függönyanyagból, ami a fényt beengedi, és nem sötétíti le a munkaterületet.

A fürdőszobába szintén praktikus a római roló, vagy egyéb árnyékolási megoldás mint például a roletta , aminek speciális anyaga jól tűri a párát. A különböző mintás ,színes textilekből készült függönyök,ágytakarók párnák visznek vidámságot,játékosságot a gyerek és ifjúsági szobákba.

Ha a függöny mintás, egyszínű dekor anyaggal lehet keretet adni az ablaknak. Ugyanez természetesen fordítva is igaz. A függöny kiválasztásánál figyelembe kell venni a helység nagyságát és belmagasságát. Tágas terekben igazán jól mutat, ha nagy mintázatú a függöny, míg alacsony belmagasságú szobáknál a nagy minta összenyomja a teret, tehát vagy minta nélküli (úgynevezett uni) anyagokban érdemes gondolkodni, vagy a kis mintázatú függönyök közül választani. Ha túl nagy a nyílászáró, ne válasszon egyszínű sötét függönyt, mert komor hangulatúvá teszi a szobát.

Behúzószalag kiválasztása

függöny választásMa már minden függönyre kerül ún. behúzószalag, ami meghatározza a textilek ráncolási bőségét. Az összehúzó zsinór mintája befolyásolja a függöny esését. Lehet egyszerű ráncolású ceruzás, darázsolt,vagy csokros. Fényáteresztő függönyöknél általában 1:2 vagy 1:2,5 , sötétítő függönyöknél 1:1,5, vagy 1:2 sűrűségű ráncolót szoktunk ajánlani.

A behúzószalagok kiválasztásánál fontos az anyag textúráját, esését, mintáját figyelembe venni. Klasszikus stílusú textileknél a darazsas, a modern és a csíkos függönyöknél, a ceruzás behúzó mutat jobban. Nagyobb belmagasságnál választhatók a szélesebb különlegesebb változatok is.